DIY,  kulinaria

Domowa GRANOLA – przepis na zdrowe drugie śniadanie

Do niedawna byłam przekonana, że młode matki przesadzają, że nie mają na nic czasu i wyolbrzymiają mówiąc, że nie pamiętają co to porządny sen. Prawda okazała się okrutna i ja też zaczynam powtarzać, to co wszystkie mamy. Pal licho niepostrzątane mieszkanie i nieuczesane włosy. Najgorsze jest to, że nie mam czasu na porządne śniadania, a to moje ulubione posiłki w ciągu dnia (oprócz obiadu, podwieczorka i kolacji). Staram się jeść zdrowo (i szybko), więc korzystając z wolnej chwili przygotowałam zapas GRANOLI. Robi się ją naprawdę bardzo szybko i prosto, można ją przechowywać w zamkniętym pojemniku nawet miesiąc.

SKŁADNIKI

1. Płatki owsiane (ja używam górskich)
2. Orzechy (migdały, orzechy nerkowca, włoski, laskowe, dynia, słonecznik)
3. Siemię lniane
4. Wiórki kokosowe
5. Jagody goi
6. Miód
7. Syrop klonowy

PRZYGOTOWANIE

1. Płatki owsiane przesmażamy na patelni i przekładamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia)
2. Na patelni przesmażamy orzechy i siemię lniane, później wrzucamy to wszystko na płatki owsiane
3. Roztapiamy miód i polewamy (ja lubię jak granola jest naprawdę słodka, więc dodaję jeszcze syropu klonowego), następnie mieszamy
4. Wrzucamy do piekarnika na 160-180 stopni, na ok 10-20 minut – trzeba pilnować żeby się za mocno nie zrumieniło
5. Nie mieszamy w trakcie, po wyciągnięciu też nie (chodzi o to, żeby składniki posklejały się ze sobą)
6. Dosypujemy wiórków kokosowych i jagody goi, zostawiamy (nie mieszając) do wystygnięcia
7. Dopiero, jak wystygnie przekładamy do pojemników

Proste, prawda? Specjalnie nie podaję ilości składników, bo to od Was zależy ile i jakich orzechów wsypiecie. SMACZNEGO! :)

GRANOLĘ najbardziej lubię łączyć z jogurtem naturalnym i owocami. Idealny zestaw na DRUGIE ŚNIADANIE dla wszystkich zabieganych, którzy chcą się zdrowo odżywiać.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *